Mogelijk CO in woning Stortemelk Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn, 15 januari 2012

Omstreeks 15.50 uur wordt de brandweer Alphen aan den Rijn gealarmeerd voor een meting van verdacht gas (koolmonoxide) in een flatwoning aan de Stortemelk.

De bewoners voelden zich niet lekker en hebben daarop de huisarts ingeschakeld. Die constateerde verschijnselen van een mogelijke koolmonoxidevergiftiging bij de bewoners waarop de brandweer is gealarmeerd. Zij heeft op haar beurt metingen verricht. De metingen waren zowel in de betreffende woning als bij de buren negatief. Hierna is de hulpverlening weer retour gegaan.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij (onvolledige)verbranding van bijvoorbeeld aardgas in  CV-ketels, geisers en boilers (in slecht geventileerde ruimtes). Koolmonoxide is giftig, kleurloos en geurloos. Hierdoor is het erg gevaarlijk omdat een mens het niet ruikt of proeft. Koolmonoxide wordt 250 keer beter door ons lichaam opgenomen dan zuurstof daardoor krijgen organen snel te weinig zuurstof.

De lichamelijke symptomen bij een vergiftiging lijken in eerste instantie op die van een griepje: misselijkheid, hoofdpijn, braken en vermoeidheid. Hierbij kunt u zich verward gaan voelen en slaperig. Mocht u deze symptomen herkennen begin dan direct met ventileren d.m.v. ramen en deuren te openen en verlaat de ruimte. Schakel direct een arts en hulpdiensten in.

Voorkomen is immers beter dan genezen: Laat uw CV ketel, gasfornuis en/of geiser jaarlijks keuren door een gecertificeerd bedrijf! Wanneer uw installatie in orde is verdwijnd koolmonoxide keurig via uw schoorsteen uw woning.

Foto’s: Derreck Weterings

Over de Auteur

Hallo! Dit is het account van de algemene beheerder. Omdat er meerdere mensen gebruik kunnen maken van dit account is er geen persoonlijk verhaal.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten