Grote verkeerscontrole op terrein “De Hoogeveenen” Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel, 12/13 mei 2012

De politie, belastingdienst, koninklijke marechaussee, korps landelijke politie diensten, rijksdienst voor wegverkeer & veilig verkeer Nederland hebben zich vanavond allen massaal ingezet bij een grote verkeerscontrole op industrieterrein De Hooge Venen aan de Oude Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Op verschillende wegen om Nieuwerkerk zoals de N219 en de A20 stonden de zogenoemde ANPR-auto’s opgesteld. ANPR staat voor: Automatic Numberplate Recognition. Alle auto’s die voorbij deze wagen reden werden gescand op hun kenteken. Wanneer er dan een vreemd signaal binnen kwam in de ANPR-auto werden direct de motorrijders van de politie ingeschakeld. Deze stonden op hun beurt enkele honderden meters verderop en konden gemakkelijk de genoemde auto uit het verkeer vissen. De auto werd dan meegenomen naar het controle terrein en moest daar, afhankelijk wat de verdenkingen waren enkele controles doorstaan.

Allereerst ging met de alcoholcontrole in, wanneer dit goed bleek te zijn kwam men stil te staan bij onder andere de RDW, KLPD & Koninklijke Marechaussee. Deze mensen keken naar de technische staat van de auto en controleerden personen en documenten. Wanneer ook hier alles was afgehandeld moest men door naar de laatste halte en dit was de gevreesde belastingdienst. Vooral de belastingdienst had het erg druk vanavond, er kwamen personen voorbij die nog enkele tientallen euro’s open hadden staan, maar er kwamen ook personen voorbij die nog het bijzondere bedrag van ruim 350.000 open hadden staan.

De bergingsdiensten waren ingeschakeld om in beslag genomen voertuigen weg te slepen. De mannen hadden het er maar druk mee, want aan het einde van de avond waren er tientallen auto’s in het bezit van de overheden.

Ook zijn er enkele aanhoudingen verricht in verband met bijvoorbeeld het rijden onder invloed of het gesignaleerd staan om nog een gevangenisstraf uit te zitten.

Al met al heeft men een drukke maar zeer succesvol en waardevolle avond gehad.

Update Politiebericht;

Nieuwerkerk a/d IJssel –  32 bekeuringen, 4 aanhoudingen, ruim 2000 euro openstaande boetes en 38.000 euro belastingschuld geïnd bij grote verkeerscontrole

Om de verkeersveiligheid te vergroten en criminaliteit te bestrijden heeft Politie Zuidplas in de avond van zaterdag 12 en de nacht van zondag 13 mei een uitgebreide verkeerscontrole gehouden in Nieuwerkerk aan den IJssel. Al het verkeer uit en naar Nieuwerkerk werd begeleid naar een post waar de controle plaatsvond. De controle begon omstreeks 20.00 uur en eindigde rond 03.00 uur.

Werken aan verkeersveiligheid en bestrijden van criminaliteit

Om de verkeersveiligheid te bevorderen houdt de politie regelmatig grote verkeerscontroles. Daarbij wordt ook gelet op het bezit van verboden goederen, zoals wapens, verdovende middelen, gestolen auto’s of inbrekerswerktuig. De verkeerscontroles worden dus ook ingezet om criminaliteit te bestrijden.

Bestuurders en bijrijders van motorvoertuigen en brom- en snorfietsen werden gecontroleerd op onder meer documenten, zoals rij- en kentekenbewijs, verboden goederen, verdovende middelen, openstaande boetes en openstaande belastingschulden. Ook werd gekeken naar vreemdelingenzaken en voertuigcriminaliteit. Daarnaast werd er gekeken naar de technische aspecten van voertuigen.

Partners

Diverse afdelingen van Politie Hollands Midden, zoals de Vreemdelingenpolitie en het Regionaal Verkeershandhavingsteam, hebben deelgenomen aan de controle. Naast deze afdelingen waren andere partners zoals de RDW, het Korps Landelijke Politiediensten, de gemeente Zuidplas, Veilig Verkeer Nederland afdeling Zuidplas en de Belastingdienst aanwezig. Motoragenten hebben het verkeer naar de controlepost Industrieterrein Hoogeveen begeleid.

Inzet ANPR auto’s

In het kader van de bestrijding van criminaliteit maakt de politie steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen. Eén van die technische hulpmiddelen is het gebruik van Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Hiervoor is een (politie)auto uitgerust met een camera en ANPR-apparatuur. Door het gebruik van ANPR wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot.

De ANPR is een camera die is gekoppeld aan een computersysteem in de politieauto. In dit systeem zijn bestanden opgeslagen waarin kentekens voorkomen uit verschillende landelijke en regionale bestanden. Deze kentekens kunnen voor verschillende zaken voorkomen.

Voor deze controle werden twee, met de ANPR uitgeruste, politieauto’s en één van de Belastingdienst ingezet.

Resultaten

In totaal werden er 176 voertuigen gecontroleerd. 32 bestuurders kregen een bekeuring voor veelal technische feiten als brandstof lekkage, slechte banden en losse koplampunits. Vijf bestuurders kregen een procesverbaal voor het rijden onder invloed, waarbij twee bestuurders zoveel hadden gedronken dat hun rijbewijs werd ingevorderd. Vier personen zijn aangehouden, twee omdat zij hun nog openstaande boete niet konden betalen en twee personen die gesignaleerd stonden om aan te houden. Drie kentekenbewijzen zijn ingevorderd vanwege de slechte technische staat van het voertuig. Verder heeft de politie voor 2.158,64 euro aan openstaande boetes geïnd en heeft zij één voertuig uit het verkeer genomen vanwege de slechte staat van het voertuig en één voertuig in beslaggenomen vanwege het niet verzekerd zijn volgens de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen.

De Belastingdienst heeft 38.000 euro ter plaatse geïnd wegens openstaande belastingschulden. Zeventig auto’s zijn door de Belastingdienst in beslaggenomen, waarvan er 22 direct zijn afgevoerd.

Politie Hollands Midden en haar partners blijven regelmatig grote verkeerscontroles houden om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te bevorderen, maar ook om criminaliteit tegen te gaan.

 

Wij willen bij deze politie Hollands Midden bedanken voor de uitnodiging om deze avond bij te mogen wonen.

Foto’s: Michael de Man, Rens de Haan & Robert van der Slikke

Video: Rens de Haan (volgt z.s.m.) Door wat technische moeilijkheden laat de video nog even op zich wachten.

Over de Auteur

Hallo, Ik ben Rens de Haan, voormalig fotograaf en eigenaar van 112HM.nl. Sinds 2010 was ik actief voor 112HM en heb in 2014 het beheerder zijn op mij genomen. Het fotograferen van hulpdiensten deed ik sinds 2004. In 2016 heb ik mijn taak als beheerder uit besteed aan een daarvoor samengestelde redactie groep. De groep, bestaande uit: Rob de Jong, Marco van Bemmel, Lars van der Toorn & Jasper van Reenen, heeft de dagelijkse leiding in het reilen en zeilen van de website. Ik fotografeerde met de Nikon D7200 + Nikkor 18-300 en de Nikon D5100 + Tamron 18-270. Eind 2017 heb ik het fotograferen naast mij neer gelegd. Ik ben een nieuwe uitdaging aangegaan en leg na bijna 14 jaar mijn camera aan de kant. Ik wens u een prettig verblijf op de website van 112HM en mocht u vragen of opmerkingen hebben, mail dan gerust het redactieteam op info@112hm.nl en deze zullen de mail naar mij doorsturen indien nodig!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten