Landelijk eerbetoon voor omgekomen brandweermensen vandaag gehouden

Nationaal, 16 juni 2012

Vandaag werd voor het eerst een landelijk ereteken gegeven voor alle omgekomen brandweermensen na 1945. Dit teken is ontworpen samen met een monument met namen van deze brandweermensen die vandaag is onthult in Arnhem.

13 korpsen van brandweer Hollands Midden deden mee en gaven exact op zaterdag middag half drie het teken. In Hollands Midden stierven er na 1945 vier brandweermensen tijdens het uitoefenen van hun beroep.

Het ereteken bestaat uit twee stralen lage druk die 20 meter uit elkaar verwijderd  zijn en naar elkaar toe spuiten in een boog. Op de helft, dus na tien meter kruisen de stalen elkaar in de lucht waardoor er een soort ereboog ontstaat. Wanneer het zonlicht er op schijnt kan er ook een regenboog ontstaan.

Daarnaast werd ook van 13:00 tot 16:00 op de kazernes de vlag half stok gehangen.

Wij werden door brandweer Bergambacht uitgenodigd om dit ereteken bij te wonen en hier foto’s van te maken. Bij het korps Bergambacht zijn geen brandweermensen omgekomen tijdens het uitoefenen van hun beroep maar men deed mee aan dit ereteken uit respect voor collega’s, dichtbij of ver weg!

Foto’s: Rens de Haan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de Auteur

Hallo, Ik ben Rens de Haan, voormalig fotograaf en eigenaar van 112HM.nl. Sinds 2010 was ik actief voor 112HM en heb in 2014 het beheerder zijn op mij genomen. Het fotograferen van hulpdiensten deed ik sinds 2004. In 2016 heb ik mijn taak als beheerder uit besteed aan een daarvoor samengestelde redactie groep. De groep, bestaande uit: Rob de Jong, Marco van Bemmel, Lars van der Toorn & Jasper van Reenen, heeft de dagelijkse leiding in het reilen en zeilen van de website. Ik fotografeerde met de Nikon D7200 + Nikkor 18-300 en de Nikon D5100 + Tamron 18-270. Eind 2017 heb ik het fotograferen naast mij neer gelegd. Ik ben een nieuwe uitdaging aangegaan en leg na bijna 14 jaar mijn camera aan de kant. Ik wens u een prettig verblijf op de website van 112HM en mocht u vragen of opmerkingen hebben, mail dan gerust het redactieteam op info@112hm.nl en deze zullen de mail naar mij doorsturen indien nodig!

Gerelateerde berichten

4 Reacties

 1. Menno Plug

  in Noordwijk was het ook zeer mooi! Ik kreeg kippenvel toen het begon! Zeer mooi teken!

 2. Raymond

  Mooie foto’s in Gouda kwam het zonnetje net door om 14.30 maar helaas geen regenboog maar wel mooi respect, was er zelf met 1 medefotograaf, had meer mensen verwacht uitgezonderd van brandweerlieden in Gouda, misschien volgend jaar!!

 3. Simon

  Rens,
  schitterend in beeld gebracht. Stillevens, actie water en de brandweermens!
  De straalpijp vol in beeld, daarachter de vlag halfstok, maar ook de aanvalshouding en de tegenovergestelde team met de brandweerwagen mogen er zijn.

  Mooi respect voor hen, die de brandweer en wij moeten missen!

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten