Ernstig ongeval en mogelijke schietpartij A12 Reeuwijk

Reeuwijk, 19 augustus 2012

De hulpdiensten werden vandaag massaal gealarmeerd voor een beknelling op de A12 bij oprit Reeuwijk. Al snel werd er opgeschaald naar middelhulpverlening en werd een traumahelikopter gealarmeerd. Ter plaatse had er een ongeval plaats gevonden tussen drie voertuigen.

Volgens getuige begon een Duits voertuig ineens te slingeren en raakte een andere auto, samen tolden ze over de snelweg en raakte daarbij een derde voertuig. Het derde voertuig kwam terecht op de vangrail. Het tweede voertuig kwam tot stilstand naast een boom, en het Duitse voertuig kwam op zijn kop in een greppel met water te liggen.

Vier gealarmeerde ambulances en een lifeliner konden direct hulp bieden aan de slachtoffers. De inzittende van voertuig twee en drie waren ongedeerd, alleen het Duitse voertuig had slachtoffers, deze zijn door de brandweer uit hun voertuig bevrijd.

Inmiddels ontstond er een ernstige file op de A12 richting Utrecht in verband met het afsluiten van drie banen. Terwijl de politie hun handen vol had aan het verkeer en de slachtoffers kwam er ineens een melding dat er geschoten zou zijn vanuit de file. Direct werden alle kogelwerende vesten aangetrokken en moesten alle mensen, uitgezonderd politie, zich bij bomen schuil houden. Agenten gingen op de A12 achter een voertuig zitten en wachtte op meer info. Helaas was de melding onduidelijk en wisten ze niet wie of wat ze moesten hebben. Een buitenlands voertuig werd door de politie staande gezet, agenten stonden met de handen op de vuurwapens, maar uiteindelijk mocht het voertuig doorrijden. Even later sprongen er acht agenten in auto’s en reden allen de A12 op, maar uiteindelijk is daar niets aangetroffen. De situatie werd voor veilig verklaard, maar er zijn geen aanhoudingen gedaan. Politie doet hier uitgebreid onderzoek naar. Overigens zou de schietpartij plaats gevonden hebben op de A12 bij Waddinxveen en niet bij Reeuwijk zelf.

De slachtoffers van het ongeluk werden ondertussen in ambulances gelegd en afgevoerd naar verschillende ziekenhuizen. De traumahelikopter die op de A12 stond is opgestegen en door gevlogen naar een ziekenhuis waar hun arts terecht zou komen.

Uiteindelijk werd de A12 op één rijstrook na hermetisch afgesloten en kon het sporen onderzoek beginnen.

Het SIGMA-team is uiteindelijk gealarmeerd om samen met Rijkswaterstaat drinken uit de delen aan mensen die in de file staan vanwege het extreem warme weer.

Foto’s: Rens de Haan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Over de Auteur

Hallo, Ik ben Rens de Haan, voormalig fotograaf en eigenaar van 112HM.nl. Sinds 2010 was ik actief voor 112HM en heb in 2014 het beheerder zijn op mij genomen. Het fotograferen van hulpdiensten deed ik sinds 2004. In 2016 heb ik mijn taak als beheerder uit besteed aan een daarvoor samengestelde redactie groep. De groep, bestaande uit: Rob de Jong, Marco van Bemmel, Lars van der Toorn & Jasper van Reenen, heeft de dagelijkse leiding in het reilen en zeilen van de website. Ik fotografeerde met de Nikon D7200 + Nikkor 18-300 en de Nikon D5100 + Tamron 18-270. Eind 2017 heb ik het fotograferen naast mij neer gelegd. Ik ben een nieuwe uitdaging aangegaan en leg na bijna 14 jaar mijn camera aan de kant. Ik wens u een prettig verblijf op de website van 112HM en mocht u vragen of opmerkingen hebben, mail dan gerust het redactieteam op info@112hm.nl en deze zullen de mail naar mij doorsturen indien nodig!

Gerelateerde berichten

10 Reacties

 1. Remco

  Geneeskundige Eenheid (SIGMA-, AMBUteam)zijn niet ter plaatse geweest, maar standby in de kazerne.

  A12 werd eerder vrij gegeven, dan eerst verwacht werd.

 2. Joris

  daarom ga je als vrijwilliger bij de SIGMA, om NIET ingezet te worden… of te laat opgeroepen wordt.

 3. annelies

  dankzij mij man en zwagertje is de man geredt uit de auto die op ze kop in de greppel lag…

 4. Martijn

  Ik heb ben ook gestopt bij het ongeval en heb geholpen het voorportier open te buigen, ook ik vraag mij af hoe het met hen gaat…

 5. Marina

  Dag, ik ben Marina en zat in de auto van de Duitsers, achter de bestuurder. Met mij gaat het goed, ik ben niet gekwetst. Ik was vandaag normaal naar school. Ik zat achter de bestuurder en konde zelf uitstappen, de bestuurder ook. Hij gaat misschien volgende maandag verder naar school. Zijn nek is stijf maar dat keert terug naar de normaale. De jong naast de bestuurder heeft snijwonden en kneuzingen maar hij werd met mij an zondag in de nacht ontslaan. De beestuurder aan mandaag, we drie zijn thuis en ons gaat het goed, gelukkig. Mijn vriendin gaat het niet so goed, maar ze leefd. Ze zat naast bij me. Ze en de jong naast de bestuurder moest van de brandweer uit het auto gehald worden. Ze liegt in Utrecht op intens. Ze woordt kunstmatig geventileerd maar ze is wakker. Ze kan nog niet spreken omdat ze heeft slangen in de mond. Ze heeft overall kneuzingen en een scheur in de long. Ze werdt an der 5. draaikolk geopereerdt en de beenmerg heeft geleden. Volgende weken wordt ze naar Münster verplaats, omdat het vlakbij ons is.

  We zijn dankbaar voor de eerste hulpverleners, de brandweer en de politie, de ambulance en in het bijzonder door God, dat we nog steeds in leven zijn.

 6. Wilco

  Hoi, ben de bestuurder van de zwarte Seat in de vangrail, was wel schrikken zeg. opeens voor je een klap, veel rook en je wordt meegesleurd en na een poging tot remmen sta je met een dreun tot stilstand bovenop een vangrail. Stond er na enkele tellen uit. liep na de eerste auto zag dat daar alles oké was, en liep/rende naar de auto die op de kop lag. hielp met omstanders (bedankt mensen) de mensen uit de auto de laatste lukte niet die zat echt vast en kreunde veel. op zo moment wordt het echt serieus, iemand die ondersteboven ligt geen kant op kan. vlak bij het water, lekkende benzine tank. en totaal geen beweging in die deur te krijgen, en bloedende mensen om je heen. maar de hulpdiensten waren er snel bij, ben daarna ff aan de kant gestaan. goed opgevangen door de politie, had zelf er niks van over gehouden, alleen een beetje spierpijn en veel brandnetel/wespen steken.
  Marina het allerbeste met je, en vooral met je vrienden. Ik ben niet boos over de schuldige of wat dan ook hoor!! hoop op goede afloop!
  iedereen hier bedankt

 7. Martijn Oostenenk

  De afgelopen dagen heeft de vraag hoe het met de slachtoffers gaat best bezig gehouden. Ben blij om te lezen dat het met de meeste van jullie goed gaat. Ik wens jullie en de zwaarder getroffen slachtoffers veel beterschap en een goed en voorspoedig herstel. Ik reed er vlak achter en heb het (omdat t zo snel ging) deels zien gebeuren en ben gestopt om te helpen/ondersteunen.
  Complimenten ook voor de de snelheid waarmee de hulpverlening op gang kwam en hun proffecionele en adequate handelen!

 8. Ruud

  Ik ben afgelopen week ook betrokken geweest bij het ongeluk. Ben de bestuurder van de blauwe Fiat. De grijze Citroën heb ik een uitwijkende beweging zijn maken welke direct teveel gecompenseerd werd door de bestuurder.
  Hierop heeft de auto mij op mijn voorwiel geraakt en zijn we de berm ingeschoten. Hierbij ben ik door Wilco in de zwarte Seat ook nog geraakt in de rechter flank. Als door een wonder zijn wij achterwaards zonder te tollen de berm ingeschoten. Op het laatst hebben we een boom geschrampt en voor de greppel tot stilstand gekomen. Toen ik de auto uitstapte en mijn passagiers heb gecheckt ben ik naar de Citroën gelopen maar zat gelijk vast in de modder.
  Gelukkig, en daarvoor hartelijk dank, zag ik allerlei mensen bij de auto en hoorde dat alle alarmdiensten gewaarschuwd waren. Deze waren ook erg snel ter plekke en hen wil ik ook hartelijk danken voor de goede opvang. We zijn erg blij te horen dat drie inzittenden in de Citroën inmiddels thuis zijn en dat de vierde buiten levensgevaar en bij kennis is. Veel sterkte en beterschap.
  No hard feeelings.

 9. Elke

  Hoi Marina,
  Ik ben het meisje wat je samen met andere heeft opgevangen. Fijn dat je oke bent, ik zelf had alleen spierpijn(zat bij Ruud in de auto).
  Heel veel succes met de verwerking misschien kunnen we met z’n alle facebooken? Voor de verwerking is dat misschien fijn?
  Heel veel beterschap voor je vrienden!!

  Groetjes Elke Jentjens

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten