Brandweer redt man uit het water in de polder langs de Hoenkoopse Buurtweg in Haastrecht

Man gered Haastrecht (5)Haastrecht, 13 januari 2015

De hulpdiensten kregen vanavond de melding van een persoon te water aan de Hoenkoopse Buurtweg in Haastrecht. Een vrachtwagenchauffeur had vanuit de polder achter zijn woning hulpgeroep gehoord waarna hij poolshoogte is gaan nemen. Midden in de polder trof de vrachtwagenchauffeur tot zijn grote schrik een oude man in het water aan.

De man bedacht zich geen moment en sprong ook het water in met als resultaat dat hij de oudere man met zijn hoofd en schouders op de kant kon krijgen. De man belde direct hierna 112. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen was nog totaal onduidelijk wat de situatie nu precies zou zijn. Aangezien men ter plaatse kwam op de Hoenkoopse Buurtweg en er vanaf daar een fietspad gevolgd moest worden en dit niet met de auto kon, gingen de hulpverleners te voet verder.

Na zo’n 400 meter lopen en zoeken door de polder in volledige duisternis had men nog steeds niets aangetroffen. Het leek zoeken naar een speld in een hooiberg. Tot er ineens vanuit de verte hulpgeroep klonk. De brandweer bleef schreeuwend communiceren met de vrachtwagenchauffeur die bij het slachtoffer was en zo kwam men steeds dichterbij. Ineens kwam de man in beeld, maar liefst 850 meter vanaf de openbare weg, lag het slachtoffer onder zijn fiets in het water. De oude man leek flink onderkoeld en was nauwelijks aanspreekbaar. De brandweer heeft met meerdere mensen de man met veel moeite uit het water weten te trekken. De inmiddels ook ter plaatse gekomen ambulancemedewerkers konden zich direct ontfermen over het slachtoffer. Inmiddels waren meerdere ambulances en het duikvoertuig van de brandweer er toch in geslaagd het fietspad met de voertuigen te volgen waarna het slachtoffer al snel in de ambulance gelegd kon worden.

De gealarmeerde traumahelikopter kon vanaf dat moment ook de landing in gaan zetten waarna de MMT arts door de politie eveneens de polder werd ingebracht. De arts voegde zich bij het ambulancepersoneel waarna het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis.

De oplettendheid van de vrachtwagenchauffeur en het kordate optreden van de hulpdiensten hebben ongetwijfeld het leven gered van deze man. Niemand had het slachtoffer anders hier midden in de nacht gevonden en niemand weet hoe lang hij hier al lag. De fiets is door de brandweer veiliggesteld en na een extra zoekslag van de duiker kon men weer retour kazerne.

Wat de man op leeftijd om dit tijdstip zo midden in de polder deed is onbekend.

Op onderstaande foto van Google Maps is te zien wat de afstand is die de hulpdiensten hebben afgelegd voordat het slachtoffer werd gevonden. Bij het gele kruis kwamen de hulpdiensten ter plaatse en zijn vanaf daar gaan lopen. Bij het rode markeringspunt werd de man in het water aangetroffen.

Kaart situatie Haastrecht

Foto’s: Rens de Haan
Enkele foto’s van slechtere kwaliteit door het extreme weer op dat moment. Excuses hiervoor.

Man gered Haastrecht (1) Man gered Haastrecht (2) Man gered Haastrecht (3) Man gered Haastrecht (4) Man gered Haastrecht (6) Man gered Haastrecht (7) Man gered Haastrecht (8) Man gered Haastrecht (9) Man gered Haastrecht (10) Man gered Haastrecht (11) Man gered Haastrecht (12) Man gered Haastrecht (13) Man gered Haastrecht (14) Man gered Haastrecht (15) Man gered Haastrecht (16) Man gered Haastrecht (17) Man gered Haastrecht (18) Man gered Haastrecht (19) Man gered Haastrecht (20) Man gered Haastrecht (21) Man gered Haastrecht (22) Man gered Haastrecht (23) Man gered Haastrecht (24) Man gered Haastrecht (25) Man gered Haastrecht (26) Man gered Haastrecht (27) Man gered Haastrecht (28)

Over de Auteur

Hallo, Ik ben Rens de Haan, voormalig fotograaf en eigenaar van 112HM.nl. Sinds 2010 was ik actief voor 112HM en heb in 2014 het beheerder zijn op mij genomen. Het fotograferen van hulpdiensten deed ik sinds 2004. In 2016 heb ik mijn taak als beheerder uit besteed aan een daarvoor samengestelde redactie groep. De groep, bestaande uit: Rob de Jong, Marco van Bemmel, Lars van der Toorn & Jasper van Reenen, heeft de dagelijkse leiding in het reilen en zeilen van de website. Ik fotografeerde met de Nikon D7200 + Nikkor 18-300 en de Nikon D5100 + Tamron 18-270. Eind 2017 heb ik het fotograferen naast mij neer gelegd. Ik ben een nieuwe uitdaging aangegaan en leg na bijna 14 jaar mijn camera aan de kant. Ik wens u een prettig verblijf op de website van 112HM en mocht u vragen of opmerkingen hebben, mail dan gerust het redactieteam op info@112hm.nl en deze zullen de mail naar mij doorsturen indien nodig!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten