[Volledige Update] Zeer grote brand (GRIP 1) legt timmerfabriek in de as aan de Nijverheidsweg in Stolwijk

STOLWIJK – In de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 februari werd de brandweer om 02:50 gealarmeerd voor een brand bij een timmerfabriek aan de Nijverheidsweg in Stolwijk. Direct bij de eerste melding werd al opgeschaald naar middelbrand waardoor de brandweerkorpsen van zowel Stolwijk als Bergambacht gingen rijden.

Ter plaatse bleek de brand diep in het pand plaats te vinden in de spuiterij van het bedrijf, op een soort zolder/apart gedeelte. De brandhaard was slecht te bereiken. De brandweermedewerkers deden hun uiterste best de brandhaard op te sporen en te bestrijden. Hiervoor werd een kleine 3 kwartier na de eerste melding het sein ‘grote brand’ gegeven waarna vele hulpdiensten uit de omgeving zich naar Stolwijk spoedden.

Kort na deze opschaling werden de brandweermensen van Stolwijk, die in het pand waren, verrast door een zogenoemde ‘flashover’. Dit houdt in dat rookgassen bij een bepaalde temperatuur tot zelfontbranding komen en ontsteken. Het vuur grijpt dan razendsnel om zich heen. Het vuur kwam uit het gedeelte waar het woedde en binnen een paar minuten stond het volledige bedrijf in de brand. De brandweerlieden in het pand zijn zo snel als zij konden naar buiten gekomen en kwamen er met de schrik vanaf. De brandweer trok zich terug en mede hierdoor werd er intussen opgeschaald naar ‘zeer grote brand’ en ‘GRIP 1’. Uiteindelijk zijn alle brandweerkorpsen van de Krimpenerwaard gealarmeerd en ingezet en daarnaast nog de brandweer van Gouda, Reeuwijk, Waddinxveen, Moordrecht, Alphen a/d Rijn, Leiden, Leiderdorp, De Lier, Monster en Rotterdam (Metaalhof).

Hierna werd met man en macht ingezet om overslag naar  de naastgelegen panden van BKI en vakgarage Stolwijk  te voorkomen. De timmerfabriek brandde gecontroleerd uit. Ook Verhoef autoschade zette vele voertuigen uit voorzorg een stuk verderop neer. De brandweer heeft overslag naar de andere panden kunnen voorkomen. Wel zullen deze panden eventuele water en/of roetschade hebben opgelopen.

Rond 07:00 was de brand volledig onder controle en begonnen de eerste korpsen weer met inpakken om retour naar hun kazerne te gaan. Het grootste deel van het industrieterrein van Stolwijk bleef tot ver in de ochtend afgesloten i.v.m. de vele hulpverleningsvoertuigen.

Ook bleek er asbest te zijn vrijgekomen en ook hiervoor werd een ruime afzetting geplaatst. Hiervoor gingen ook de N207, de parallelweg en de Tentweg voor dicht. Alle hulpverleners die nauw betrokken zijn geweest bij de brand werden na hun inzet ontsmet. Auto’s die over de Tentweg reden werden door de brandweer van Reeuwijk schoongespoten om verspreiding te voorkomen. Alle voetbalwedstrijden in Stolwijk voor deze zaterdag zijn afgelast vanwege asresten. Bewoners in Stolwijk die last hebben van de asdelen in hun tuin en/of auto’s worden geadviseerd dit zorgvuldig schoon te maken. De Nijverheidsweg zal de hele zaterdag nog deels afgesloten zijn om de asbestresten op de weg en de hulpverleningsvoertuigen te verwijderen.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Wel stond er een ambulance stand-by, wat procedure is bij een brand van deze omvang. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend en zal worden onderzocht. De eigenaar van het bedrijf kwam af op een alarm en ontdekte bij aankomst de brand en waarschuwde direct de hulpdiensten.

Foto’s: Marco van Bemmel

 

Over de Auteur

Hallo, Ik ben Marco van Bemmel. Sinds 2011 fotografeer ik voor 112HM en doe dit met veel plezier. Voornamelijk ben ik te vinden in de regio Krimpenerwaard. Daarnaast ben ik ook regelmatig te vinden in Gouda en omstreken. Vragen m.b.t. 112HM of iets van mij weten of heeft u mij nodig, mail mij gerust!

Gerelateerde berichten

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten